5 innowacyjnych opakowań przyszłości. Przyszłości, która w wielu przypadkach dogoniła teraźniejszość. Patrząc wstecz na rok 2016, branża opakowaniowa poczyniła postępy w zakresie zrównoważonych i innowacyjnych opakowań. Opakowania wykonane z plastiku stają się coraz bardziej konkurencyjne. Chcielibyśmy przedstawić Państwu niektóre z tych innowacyjnych koncepcji opakowań.
5 innowacyjnych opakowań przyszłości. Grzyby zamiast styropianu
Styropian to jeden z najczęściej stosowanych materiałów opakowaniowych. Jednak ta substancja nie jest kompatybilna ze środowiskiem. Styropian nie ulega biodegradacji. Dodatkowo do wyprodukowania jednej kostki styropianu potrzeba około 1,5 litra benzyny.
Naturalna alternatywa amerykańskiej firmy Ecoo może w przyszłości zastąpić styropian. Innowacyjny proces wykorzystywany jest do produkcji innowacyjnych opakowań o dowolnym kształcie z odpadów biologicznych i grzybów.
Bioodpady są najpierw rozdrabniane i mieszane ze specjalnymi kulturami grzybów (grzybnia). Następnie grzybnia ma kilka dni na wzrost. Wzrost jest możliwy dzięki odpadom organicznym, które jedzą grzyby. Następnie mieszanina jest ponownie kruszona i doprowadzana do ostatecznego kształtu. Mieszanka potrzebuje około pięciu dni, aby „wrosnąć” w pleśń. Zwarta masa jest następnie poddawana udarowi cieplnemu w celu zatrzymania wzrostu i uczynienia materiału sterylnym.
W 100% biodegradowalny zamiennik styropianu jest idealny jako materiał opakowaniowy do wysyłek, ale oferuje również ciekawe opcje dla przemysłu motoryzacyjnego i budowlanego.
5 innowacyjnych opakowań przyszłości. Trzcina cukrowa jako alternatywa dla polietylenu z ropy naftowej
Ostatnio pojawiła się przyjazna dla środowiska alternatywa dla etykiet. Avery Dennison zaprezentował bio-folię PE (polietylen) wykonaną z etanolu z trzciny cukrowej. Właściwości fizyczne i mechaniczne innowacyjnego materiału są zbliżone do właściwości konwencjonalnego polietylenu z ropy naftowej.
Folia jest przetwarzana i poddawana recyklingowi jak tradycyjna folia PE. Dzięki temu koszty konwersji procesów pakowania i etykietowania są minimalne. Dostępna jest wersja biała i przezroczysta, na przykład do etykietowania w branży spożywczej, napojów, gospodarstwa domowego lub kosmetycznej.
Nawet Pakiet Tetra opiera się na trzcinie cukrowej w produkcji opakowań biologicznych. Kartony Tetra Rex ® na schłodzone produkty mleczne są wykonane wyłącznie z plastiku i kartonu na bazie trzciny cukrowej.
Firma wprowadziła również niedawno nową wersję opakowania Tetra Brik Aseptic z zamknięciem na bazie bio. Powłoka i wieczko opakowania wykonane są z tworzywa sztucznego, którego polimery pozyskiwane są z trzciny cukrowej. Jako pierwsze na świecie aseptyczne opakowanie kartonowe, otrzymało najwyższą Certyfikację Vinçotte.
5 innowacyjnych opakowań przyszłości. Innowacyjne opakowanie z białek mleka zastępuje plastik
Mleko to kolejny surowiec, który coraz częściej wykorzystuje się do innowacyjnych opakowań. Peggy Tomasula, której projekty są finansowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, udało się wyprodukować folię opakowaniową z mleka, która jest jadalna, biodegradowalna i znacznie skuteczniejsza niż folia na bazie oleju.
Nowe opakowanie bazuje na kazeinie, czyli białku mleka. Białka mleka są silnymi blokerami tlenu, które zapobiegają psuciu się żywności. Naukowcy byli teraz w stanie wyprodukować cienkie folie, które blokują tlen 500 razy lepiej niż konwencjonalne folie na bazie oleju. Na przykład płatki kukurydziane są często spryskiwane cukrem, aby pozostały chrupiące pomimo ewentualnej wilgoci. Alternatywnie do natryskiwania można również zastosować folię na bazie mleka.
Jadalne właściwości folii otwierają dalsze możliwości zastosowania. Jeśli np. zapakowany jest w nią zestaw lunchowy, po zjedzeniu obiadu opakowanie można rozpuścić w gorącej wodzie. Można sobie również wyobrazić przyprawy, lub witaminy zapakowane w opakowaniu z mleka, które są uwalniane po rozpuszczeniu opakowania w gorącej wodzie. Produkt powinien być w pełni gotowy do wprowadzenia na rynek w ciągu najbliższych trzech lat.
Glony sprawiają, że opakowanie znika
Wynalazek brytyjskiego start-upu o jakże specyficznej nazwie „Ooo” może zrewolucjonizować przemysł opakowań do płynnej żywności w wielu dziedzinach. Opakowanie wykonane jest z wodorostów, w 100% biodegradowalne i jadalne. Cechą szczególną wynalazku jest nietypowy rodzaj opakowania, który opiera się na naturalnym „opakowaniu” owoców.
Jest łatwy do wykonania i kosztuje tylko około jednego centa. W procesie sferyfikacji wokół płynu tworzy się rodzaj wodoodpornej skórki, porównywalnej ze skórką winogrona. Płynna żywność może być sprzedawana w małych porcjach, takich jak świeże owoce, i sprawić, że w przyszłości produkcja miliardów butelek wody będzie zbędna.
Pierwsza kompostowalna butelka wykonana z roślin
Austriacka firma ”NaKu – wykonany z naturalnego tworzywa sztucznego „Wprowadza na rynek pierwszą butelkę z bioplastiku (PLA). Materiał składa się z kwasu mlekowego, który pozyskiwany jest z surowców roślinnych, cukru i skrobi.
Kontakt z żywnością jest nieszkodliwy, ponieważ kwas mlekowy występuje również w swojej naturalnej postaci w organizmie człowieka. Nie stosuje się plastyfikatorów, takich jak ftalany, bisfenol A czy antymon i substancji hormonalnie czynnych.
Butelka z bioplastiku ma wiele zalet: jest bezpieczna w użyciu, 20 razy lżejsza niż szkło, około 10 razy tańsza niż plastik, a także ulega biodegradacji. To sprawia, że jest to idealne opakowanie do soków owocowych, smoothie, produktów mlecznych lub stałych produktów spożywczych, takich jak słodycze.
Ponadto do 50 procent Zmniejszona emisja CO2 ponieważ wymagane jest mniej ciepła i energii w porównaniu do produkcji PET. Dzięki temu butelka NaKu ma bardzo niski ślad ekologiczny i nie pozostawia śladów w ciele ani naturze.
Wniosek: Trend w kierunku zrównoważonego rozwoju trwa nadal
Zrównoważony rozwój nadal będzie jednym z najsilniejszych w przyszłości Trendem w branży opakowaniowej. Zamknięty cykl wzdłuż łańcucha wartości branży opakowaniowej to cel, do którego należy dążyć, co udało się już osiągnąć niektórym innowacyjnym opakowaniom.