EKO – środki dezynfekujące i sanitarne: jakie są różnice?

EKO – środki dezynfekujące

W obszarze utrzymania obiektu ludzie zderzają się z pomieszaniem i niewłaściwym użyciem słów środki czyszczące, dezynfekujące i dezynfekujące. Coś, co je myli, tym bardziej, że niektóre produkty są wykonane z dwóch lub więcej z powyższych. Na przykład Sani-Spritz Spray jest środkiem dezynfekującym, a N601 + środkiem dezynfekującym i dezynfekującym usługi gastronomiczne.

Jakie są zatem różnice między trzema rodzajami produktów? Podsumowując, środki dezynfekujące zmniejszają lub zabijają bakterie na powierzchni o około 99,9%, podczas gdy środki dezynfekujące zabijają bardzo szeroki zakres mikroorganizmów. Środki czyszczące usuwają tylko zabrudzenia, brud i zanieczyszczenia z powierzchni.

Oto główne czynniki różnicujące.

EKO – środki dezynfekujące. Zalążek

Zarówno środki dezynfekujące, jak i dezynfekujące są testowane na konkretne zarazki. Każda etykieta chemiczna musi zawierać listę bakterii, które zabijają indywidualnie. Na przykład środek dezynfekujący musi zabijać zarazki X i Y, podczas gdy inny zabija zarazki Y i Z.

Musisz zrozumieć, że samodzielny środek dezynfekujący lub dezynfekujący nigdy nie zabije wszystkich mikroorganizmów, dlatego powinieneś znać bakterie, które planujesz zabić za pomocą produktu. środki dezynfekujące są zwykle certyfikowane dla samych bakterii, ale środki dezynfekujące mogą być certyfikowane do zabijania pleśni, wirusów, pleśni i grzybów.

EKO – środki dezynfekujące. Certyfikat EPA

Agencja Ochrony Środowiska (EPA) jest organizacją, która reguluje zarówno środki dezynfekujące i do dezynfekcji, więc każdy z nich musi być potwierdzone przez badanie procesów, które je spełniają ustalone wcześniej kryteria. Firma jest niezgodna z prawem, aby oznaczyć produkt jako środek dezynfekujący lub dezynfekujący przed uzyskaniem certyfikatu EPA.

Niektóre firmy, takie jak Nyco, rejestrują swoje produkty jako obie, aby były znane jako dezynfekujące środki dezynfekujące. Nasz zespół Evolve Cleaning pomoże ci odróżnić dobre środki dezynfekujące i dezynfekujące od złych.

EKO – środki dezynfekujące. Czas zabijać

Czas potrzebny na zabicie zarazków przez produkt jest kolejnym ważnym czynnikiem w ocenie zarówno środków dezynfekujących, jak i odkażających, a producent musi podać go na etykiecie produktu. Niektóre formuły prawdopodobnie zabijają zarazki w ciągu 5 minut, ale inne zrobią to w mniej niż minutę.

Jest to tak zwany czas oczekiwania i należy go wziąć pod uwagę przy wyborze i stosowaniu środka dezynfekującego lub dezynfekującego do różnych zastosowań domowych. Szybki przykład, produkty Table Time 200 eliminują 99,99% bakterii w ciągu jednej minuty.

EKO – środki dezynfekujące. Którego produktu powinienem użyć?

Używaj środków odkażających na przedmiotach lub powierzchniach, które mogą być narażone na jedzenie lub usta. Obejmuje to rzeczy, które twoje dzieci lub niemowlęta mogą wkładać do buzi, produkty, których możesz użyć w kuchni lub te, które służą do jedzenia. Zawierają:

  • Smoczki
  • Zabawki dla swoich dzieci i dzieci
  • Przybory
  • Naczynia
  • Deski do krojenia

Używaj środków dezynfekujących na powierzchniach, które nie są narażone na kontakt z jamą ustną i mogą zawierać bardzo szkodliwe bakterie, które chcesz usunąć z domu. Pamiętaj, aby przeczytać etykietę roztworu dezynfekującego przed użyciem, aby mieć pewność, że może on wyeliminować bakterie docelowe. Niektóre powierzchnie wymagające użycia środka dezynfekującego obejmują:

  • Podłogi w łazience
  • Łóżka szpitalne, nosze i podłogi
  • Stoliki do przewijania niemowląt
  • WC

Środki dezynfekujące są szeroko stosowane w gastronomii – nie jest koniecznością. Każdy produkt oznaczony jako „środek dezynfekujący mający kontakt z żywnością” jest używany do czyszczenia powierzchni, które później dotkną żywności. Podczas używania środków dezynfekujących mających kontakt z żywnością należy je stosować zgodnie z instrukcjami producenta i pozwolić im całkowicie wyschnąć, zanim zetkną się z żywnością.

W przeciwieństwie do środków dezynfekujących i dezynfekujących, środki czyszczące stanowią bardzo szeroką gamę produktów, które wykorzystują detergenty lub mydło do fizycznego usuwania brudu i brudu z powierzchni. Czyszczenie nie zabije żadnych zarazków, ale usunie je z powierzchni. Rynek oferuje środek czyszczący do każdej powierzchni, takiej jak podłogi, dywany i łodzie. EPA nie reguluje ani nie testuje środków czyszczących pod względem skuteczności, dlatego należy spodziewać się różnych mocy i jakości środków czyszczących.

Jeśli jesteś osobą odpowiedzialną za utrzymanie zdrowia i bezpieczeństwa lekarzy, pacjentów, odwiedzających i personelu w szpitalu, powinieneś być świadomy używanych produktów. Jeśli prowadzisz kuchnię, która codziennie serwuje jedzenie wielu osobom, lub chcesz zapewnić bezpieczeństwo swojej kuchni lub domu dla rodziny. Biura handlowe niczym się nie różnią. Ważne jest, aby w Twojej przestrzeni biurowej były używane odpowiednie produkty podczas czyszczenia biura handlowego .

Niezależnie od obiektu, który chcesz wyczyścić, musisz chronić użytkowników przed szkodliwymi bakteriami. Toksyczne lub ostre chemikalia nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Zrozumienie różnicy między środkami dezynfekującymi, dezynfekującymi i czyszczącymi pomoże ci zachować bezpieczeństwo i zdrowie w twoim obiekcie.