Czyszczenie fug. Jeśli prowadzisz restaurację, to zapewne borykasz się z pytaniami typu: czym czyscic plyte indukcyjna? Jak wyczyścić fugi?
Niezależnie od tego, czy prowadzisz hotel, restaurację czy korporacyjną kuchnię, musisz utrzymywać ją w czystości. Dane z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom pokazują, że około 50 procent ognisk związanych z jedzeniem jest związanych z restauracjami. To powinno ci powiedzieć, że czysta kuchnia może pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się kluczowych chorób przenoszonych drogą powietrzną.
Oprócz regularnej konserwacji sprzętu, większość innych obszarów w kuchni restauracji będzie wymagać kompleksowego czyszczenia każdego dnia, każdego tygodnia lub każdego miesiąca. Aby pomóc Ci w czyszczeniu, jako Evolve Cleaning, opracowaliśmy listę kontrolną czyszczenia, która powinna służyć jako przewodnik.
Czyszczenie fug. Podczas i po zmianie
Nie czekaj do godziny zamknięcia lub następnego dnia, aby wszystko wyczyścić. Istnieje wiele zadań do wykonania podczas i po zmianie. Oprócz mycia szklanek, zastawy stołowej i innych przyborów należy dodać następujące zadania, które powinny stanowić część listy kontrolnej czyszczenia kuchni w restauracji.
- Umyj blaty, deski do krojenia i powierzchnie stołu przygotowawczego
- Umyj młynki, krajalnice, kuchenki mikrofalowe, miksery, ekspres do kawy i inne urządzenia przygotowujące
- Zetrzyj powierzchnie stacji przygotowawczej i zdezynfekuj je po przygotowaniu jedzenia
- Po zrobieniu drobiu, mięsa lub ryb zetrzyj grille, patelnie i płyty kuchenne
- Opróżnij tace ociekowe z patelni, rusztów i innych urządzeń kuchennych
- Oczyść główne rozpryski lub wycieki z podłóg, powierzchni i sprzętu
- Umieść brudną pościel kuchenną i szmaty w pralni – oddzielnie od mundurów
- Umieść brudne płaszcze i fartuchy w pralni – osobno od pościeli i szmat kuchennych
- Częściej opróżniaj pojemniki na śmieci
- Uzupełnij puste dozowniki mydła lub rolki ręczników papierowych
Czyszczenie fug. Pod koniec dnia pracy
Tuż przed końcem dnia pracy będziesz musiał dokładnie wyczyścić różne urządzenia i obszary w kuchni. Nie wychodź z kuchni, dopóki nie wykonasz następujących zadań.
- Odkurzane lub zamiatane podłogi, lodówki i podłogi spiżarni.
- Zetrzyj podłogi – użyj silnego środka odtłuszczającego do szorowania wycieków tłuszczu.
- Wyczyść maty podłogowe
- Oczyść zlewy i stacje mycia
- Zetrzyj rozpryski i plamy ze ścian
- Umyj i zdezynfekuj blaty oraz powierzchnie w obszarze przygotowywania żywności
- Oczyść głowice pistoletu i dozowniki napojów
- Wyczyść i zdezynfekuj grille, patelnie, palniki i wszelkie inne płyty kuchenne
- Zmień okładziny foliowe na grillach, piekarnikach i sprzęcie kuchennym
- Oczyść swoje frytkownice
- Pranie pościeli kuchennych i szmat w pralce – oddzielnie od mundurów kuchennych.
- Uruchom płaszcze i fartuchy w pralce – niezależnie od pościeli kuchennych i chodników.
Czyszczenie fug. Co tydzień
Będziesz musiał dokładnie wyczyścić swój sprzęt przez cały tydzień. Zapoznaj się z instrukcją obsługi producenta, aby przestrzegać wszystkich instrukcji czyszczenia. Oto rzeczy, które musisz robić przynajmniej raz w tygodniu. Możesz także zaangażować naszych ekspertów.
- Gotuj frytkownice
- Wylej wszystkie odpływy ze zlewu i środki czyszczące do podłogi
- Wyczyść swój sprzęt kawowy i opóźnij go
- Oczyść i opóźnij zlewy, krany i głowice natryskowe
- Oczyść zewnętrzną i wewnętrzną stronę parowarów i piekarników
- Umyj zewnętrzne części chłodziarek i wszelkie inne urządzenia kuchenne
Czyszczenie fug. Miesięczny
Każdego miesiąca musisz dokładnie wyczyścić całą przestrzeń kuchenną i sprzęt. Sprawdź instrukcję obsługi dostarczoną przez producenta, abyś mógł prawidłowo wykonać czyszczenie. Oto, co robić każdego miesiąca.
- Wyszoruj rozpryski i wycieki z sufitów i ścian kuchni
- Wyczyść cewki skraplacza jednostek chłodniczych – w przypadku niektórych lodówek może być konieczne zrobienie tego co każde
- 1-3 miesiące w zależności od nagromadzonego tłuszczu lub pyłu.
- Wyczyść rurki, miski spustowe i filtry powietrza w agregatach chłodniczych
- Umyj urządzenia chłodnicze typu walk-in i reach-in w kuchni
- Czyść wszystkie wyciągi po każdych 4-6 tygodniach
- Opróżnij wszystkie osadniki tłuszczu
- W razie potrzeby skalibruj piekarniki i termostaty
- Wyłącz pułapki na owady i szkodniki
Rocznie
Wykonaj następujące czynności w ograniczonym zakresie. Możesz to robić oszczędnie przez cały rok:
- Wyczyść i odkamieniaj wszystkie maszyny do lodu co najmniej co sześć miesięcy
- Wyczyść i opóźnij zmywarkę
- Sprawdź hydraulikę. Zaangażuj specjalistów do wykonania prac konserwacyjnych podczas przygotowań do chłodnych miesięcy.
Będziesz używać stacji myjących do czyszczenia naczyń, składników i przyborów przez cały dzień. To jest główny powód, dla którego będziesz musiał utrzymywać stacje bez skazy. Spryskaj je środkami dezynfekującymi. Pamiętaj, aby opóźnić je, aby zapobiec gromadzeniu się kamienia i kamienia. Powyższa lista kontrolna pomoże utrzymać w czystości wszystkie obszary kuchenne. Jeśli potrzebujesz pomocy, Think ECO Think BIO jest gotowa Ci pomóc. Skontaktuj się z nami już dziś, aby uzyskać wycenę.