Czyszczenie fug. Jak wyczyścić kuchnię? Tu znajdziesz odpowiedź.

Czyszczenie fug w kuchni

Czyszczenie fug. Jeśli prowadzisz restaurację, to zapewne borykasz się z pytaniami typu: czym czyscic plyte indukcyjna? Jak wyczyścić fugi?

Niezależnie od tego, czy prowadzisz hotel, restaurację czy korporacyjną kuchnię, musisz utrzymywać ją w czystości. Dane z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom pokazują, że około 50 procent ognisk związanych z jedzeniem jest związanych z restauracjami. To powinno ci powiedzieć, że czysta kuchnia może pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się kluczowych chorób przenoszonych drogą powietrzną.

Oprócz regularnej konserwacji sprzętu, większość innych obszarów w kuchni restauracji będzie wymagać kompleksowego czyszczenia każdego dnia, każdego tygodnia lub każdego miesiąca. Aby pomóc Ci w czyszczeniu, jako Evolve Cleaning, opracowaliśmy listę kontrolną czyszczenia, która powinna służyć jako przewodnik.

Czyszczenie fug. Podczas i po zmianie

Nie czekaj do godziny zamknięcia lub następnego dnia, aby wszystko wyczyścić. Istnieje wiele zadań do wykonania podczas i po zmianie. Oprócz mycia szklanek, zastawy stołowej i innych przyborów należy dodać następujące zadania, które powinny stanowić część listy kontrolnej czyszczenia kuchni w restauracji.

  • Umyj blaty, deski do krojenia i powierzchnie stołu przygotowawczego
  • Umyj młynki, krajalnice, kuchenki mikrofalowe, miksery, ekspres do kawy i inne urządzenia przygotowujące
  • Zetrzyj powierzchnie stacji przygotowawczej i zdezynfekuj je po przygotowaniu jedzenia
  • Po zrobieniu drobiu, mięsa lub ryb zetrzyj grille, patelnie i płyty kuchenne
  • Opróżnij tace ociekowe z patelni, rusztów i innych urządzeń kuchennych
  • Oczyść główne rozpryski lub wycieki z podłóg, powierzchni i sprzętu
  • Umieść brudną pościel kuchenną i szmaty w pralni – oddzielnie od mundurów
  • Umieść brudne płaszcze i fartuchy w pralni – osobno od pościeli i szmat kuchennych
  • Częściej opróżniaj pojemniki na śmieci
  • Uzupełnij puste dozowniki mydła lub rolki ręczników papierowych

Czyszczenie fug. Pod koniec dnia pracy

Tuż przed końcem dnia pracy będziesz musiał dokładnie wyczyścić różne urządzenia i obszary w kuchni. Nie wychodź z kuchni, dopóki nie wykonasz następujących zadań.

  • Odkurzane lub zamiatane podłogi, lodówki i podłogi spiżarni.
  • Zetrzyj podłogi – użyj silnego środka odtłuszczającego do szorowania wycieków tłuszczu.
  • Wyczyść maty podłogowe
  • Oczyść zlewy i stacje mycia
  • Zetrzyj rozpryski i plamy ze ścian
  • Umyj i zdezynfekuj blaty oraz powierzchnie w obszarze przygotowywania żywności
  • Oczyść głowice pistoletu i dozowniki napojów
  • Wyczyść i zdezynfekuj grille, patelnie, palniki i wszelkie inne płyty kuchenne
  • Zmień okładziny foliowe na grillach, piekarnikach i sprzęcie kuchennym
  • Oczyść swoje frytkownice
  • Pranie pościeli kuchennych i szmat w pralce – oddzielnie od mundurów kuchennych.
  • Uruchom płaszcze i fartuchy w pralce – niezależnie od pościeli kuchennych i chodników.

Czyszczenie fug. Co tydzień

Będziesz musiał dokładnie wyczyścić swój sprzęt przez cały tydzień. Zapoznaj się z instrukcją obsługi producenta, aby przestrzegać wszystkich instrukcji czyszczenia. Oto rzeczy, które musisz robić przynajmniej raz w tygodniu. Możesz także zaangażować naszych ekspertów.

  • Gotuj frytkownice
  • Wylej wszystkie odpływy ze zlewu i środki czyszczące do podłogi
  • Wyczyść swój sprzęt kawowy i opóźnij go
  • Oczyść i opóźnij zlewy, krany i głowice natryskowe
  • Oczyść zewnętrzną i wewnętrzną stronę parowarów i piekarników
  • Umyj zewnętrzne części chłodziarek i wszelkie inne urządzenia kuchenne

Czyszczenie fug. Miesięczny

Każdego miesiąca musisz dokładnie wyczyścić całą przestrzeń kuchenną i sprzęt. Sprawdź instrukcję obsługi dostarczoną przez producenta, abyś mógł prawidłowo wykonać czyszczenie. Oto, co robić każdego miesiąca.

  • Wyszoruj rozpryski i wycieki z sufitów i ścian kuchni
  • Wyczyść cewki skraplacza jednostek chłodniczych – w przypadku niektórych lodówek może być konieczne zrobienie tego co każde
  • 1-3 miesiące w zależności od nagromadzonego tłuszczu lub pyłu.
  • Wyczyść rurki, miski spustowe i filtry powietrza w agregatach chłodniczych
  • Umyj urządzenia chłodnicze typu walk-in i reach-in w kuchni
  • Czyść wszystkie wyciągi po każdych 4-6 tygodniach
  • Opróżnij wszystkie osadniki tłuszczu
  • W razie potrzeby skalibruj piekarniki i termostaty
  • Wyłącz pułapki na owady i szkodniki

Rocznie

Wykonaj następujące czynności w ograniczonym zakresie. Możesz to robić oszczędnie przez cały rok:

  • Wyczyść i odkamieniaj wszystkie maszyny do lodu co najmniej co sześć miesięcy
  • Wyczyść i opóźnij zmywarkę
  • Sprawdź hydraulikę. Zaangażuj specjalistów do wykonania prac konserwacyjnych podczas przygotowań do chłodnych miesięcy.

Będziesz używać stacji myjących do czyszczenia naczyń, składników i przyborów przez cały dzień. To jest główny powód, dla którego będziesz musiał utrzymywać stacje bez skazy. Spryskaj je środkami dezynfekującymi. Pamiętaj, aby opóźnić je, aby zapobiec gromadzeniu się kamienia i kamienia. Powyższa lista kontrolna pomoże utrzymać w czystości wszystkie obszary kuchenne. Jeśli potrzebujesz pomocy,  Think ECO Think BIO jest gotowa Ci pomóc. Skontaktuj się z nami już dziś, aby uzyskać wycenę.