Kuchnia. Jak czyścić kuchnię przemysłową?

Kuchnia. Utrzymanie czystej kuchni jako szefa kuchni może być przytłaczające i prawdopodobnie jednym z najmniej ulubionych obowiązków, z którymi musisz się zmagać. Być może twoją niszą jest wykorzystanie Twojej kreatywności i wiedzy w zakresie umiejętności kulinarnych, aby zadowolić klientów. Jednak czyszczenie jest jedną z frustracji, z którymi zawsze będziesz musiał sobie poradzić. Oprócz zachowania bezpieczeństwa wśród zainteresowanych władz, zachowuje higienę, aby zapewnić przestrzeganie najlepszych standardów dla klientów.

Kuchnia. Jak często należy czyścić swoją komercyjną kuchnię?

Nie ma jednej odpowiedzi na najlepszą odpowiedź na to pytanie. Biorąc pod uwagę liczne urządzenia, przybory i urządzenia używane w kuchni komercyjnej, każde musi być czyszczone z różną częstotliwością. Poniżej znajduje się krótki przewodnik na temat tego, jak często należy wykonywać procedurę czyszczenia:

Kuchnia. Dzienna rutyna

Przed rozpoczęciem jakichkolwiek zadań należy upewnić się, że następujące elementy zostały wyczyszczone, aby zapewnić płynność operacji:

  • Zamień deski do krojenia
  • Opróżnij kosze na śmieci
  • Posmaruj grille przed ugotowaniem jakiegokolwiek mięsa
  • Zmień szmaty do czyszczenia oraz wodę do dezynfekcji

Po pracy na każdej zmianie równie ważne jest utrzymanie standardów czystości w kuchni:

  • Posmaruj grill
  • Stół parowy należy wyczyścić
  • Zużyte szmaty, fartuchy i płaszcze szefa kuchni należy włożyć do prania
  • Po użyciu wyczyść krajalnicę do mięsa i sera
  • Zakryj wszystkie pojemniki
  • Podłogi kuchenne powinny być motorowowane
  • Wyczyść maty podłogowe
  • Wyczyść frytkownice
  • Zamiataj lodówkę
  • Odkaż wszystkie powierzchnie

Kuchnia. Cotygodniowe rutyny

  • Odtłuść kran i umywalki
  • Wyczyść piekarnik; zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, postępując zgodnie z instrukcjami producenta, aby uniknąć uszkodzeń. To
  • pomaga zapobiegać powstawaniu smaków z poprzednich potraw.
  • Żeliwne naczynia kuchenne, aby nie rdzewiały
  • Wyczyść ekspres do kawy
  • Zdezynfekuj i wyczyść chłodziarki

Kuchnia. Rutyny miesięczne

  • Oczyść ściany i sufit
  • Oczyść za infolinią, aby usunąć nagromadzony tłuszcz. Jest to poważne zagrożenie pożarowe i może być dość trudne do usunięcia, jeśli zostanie pozostawione na długo.
  • Wyczyść i zdezynfekuj zarówno zamrażarkę, jak i maszynę do lodu. Pomaga to uniknąć silnego zamrażania i problemów bakteryjnych.
  • Dodatkowe procedury konserwacyjne obejmują: uzupełnianie zestawu pierwszej pomocy, wymianę pułapek na szkodniki, kalibrację piekarników i termometrów oraz ostrzenie krajalnic.

Kuchnia. Półroczne rutyny

Twój system wyciągów kuchennych powinien być czyszczony profesjonalnie przynajmniej dwa razy w roku. Pozostawienie go bez odpowiedniego czyszczenia może spowodować zagrożenie pożarowe i zmniejszyć jego wydajność. Co więcej, z nieefektywnym układem wydechowym lokalny inspektor zdrowia chętnie cię tymczasowo zamknie.

Podczas intensywnego gotowania paliwa układ wydechowy należy czyścić co miesiąc.

Kuchnia. Rutyny roczne

Aby zapewnić bezproblemowe operacje, należy zaplanować je w niskich porach roku. Gwarantuje to, że długo nie będziesz nieczynny w przypadku konieczności naprawy. Niezbędne jest zaangażowanie profesjonalisty w te zadania, aby zapewnić czystość i bezpieczeństwo w kuchni:

  • Czyszczenie lampek kontrolnych na kuchennych urządzeniach gazowych. Chętnie postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.
  • Sprawdzanie zarówno systemów przeciwpożarowych, jak i gaśnic

Korzyści z posiadania czystej kuchni nie można przeoczyć. Nie tylko przyjemnie jest pracować w czystym otoczeniu , ale także motywować Ciebie i Twoich pracowników. Ponadto zapewnia przygotowanie żywności w higienicznym środowisku, zapewniając bezpieczeństwo zarówno Tobie, jak i Twoim klientom. Mniej psucia się żywności, mniej zanieczyszczeń i zadowoleni klienci przekładają się na większe zyski.

Aby określić, jak często należy czyścić okap, konieczne jest zaangażowanie profesjonalnej firmy sprzątającej . W Evolve Cleaning jesteśmy wyposażeni w wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy oferują dostosowane rozwiązania dla wszystkich Twoich potrzeb w zakresie czyszczenia kuchni w kuchni. Nasz bardzo doświadczony personel jest dobrze zaznajomiony z różnorodnym sprzętem i ekologicznymi środkami czyszczącymi , aby zapewnić Ci bezpieczną i nieskazitelną kuchnię.

Skontaktuj się z nami już dziś, aby uzyskać niestandardowe komercyjne usługi sprzątania. Zapewnimy, że będziesz nie tylko po bezpiecznej stronie prawa, ale także w zdrowym i bezpiecznym środowisku zarówno dla swoich pracowników, jak i klientów.Poniższe dwie zakładki zmieniają treść poniżej.