Rodzaje szkła. Szkło można klasyfikować na różne sposoby: ze względu na jego kształt zewnętrzny, właściwości i skład chemiczny. W pierwszej części naszej serii dokonaliśmy już podziału na szkła krzemianowe, metalowe i plastikowe. Przyjrzyjmy się teraz różnym typom „prawdziwego” szkła, a mianowicie szkiełkom na bazie krzemianu.
Przegląd rodzajów szkła krzemianowego
W szkle „prawdziwym” głównym składnikiem jest dwutlenek krzemu w postaci stopionego i ponownie zestalonego piasku kwarcowego. Następujące rodzaje szkła stanowią 90% wszystkich szkieł krzemianowych:
- Szkło ołowiowe
- Szklanka wody z cytryną
- Szkło borokrzemianowe
- Przeczytaj także – Fascynacja rzemiosłem szklanym: dmuchacz szkła w pracy
- Przeczytaj także – Słoik się nie otwiera – jak można go otworzyć?
- Sprawdź również – Etykietowanie szkła na różne sposoby
Pozostały procent to specjalne okulary dla nauki i techniki, na przykład okulary optyczne do mikroskopów lub ceramika szklana. Ponieważ dotyczy to bardzo specjalnych składników, nie będziemy szczegółowo omawiać tych specjalnych form.
Rodzaje szkła. Ołowiane szkło
Szkło ołowiowe składa się w ponad 50% z podstawowego materiału, dwutlenku krzemu i ma wysoki udział tlenku ołowiu (ponad 18%). Innym ważnym składnikiem są tlenki alkaliczne zawierające do 15% i kilka innych tlenków.
Cięte szkło ołowiowe nazywa się kryształem ołowiowym. Szkło ołowiowe zawierające mniej niż 18% tlenku ołowiu nazywane jest szkłem kryształowym i jest uważane za szczególnie szlachetne. Szkło kryształowe jest niezwykle przejrzyste i idealnie nadaje się do drobnego mielenia. Specjalne właściwości szkła ołowiowego:
- bezbarwny przezroczysty
- łatwe do szlifowania / możliwe dokładne szlifowanie
- pozostaje krystalicznie czysty nawet w grubych warstwach
- wysoki współczynnik załamania światła
- silny połysk
- melodyjny dźwięk podczas stukania okularów
- stosunkowo duża waga
- „Szkło hartowane”
Rodzaje szkła. Szkło sodowo-wapniowe
Szkło sodowo-wapniowe zawiera ponad 70% tlenku krzemu oraz wapno i sodę. Barwniki i inne dodatki stanowią bardzo małą część całej substancji. Większość szklanek produkowanych przemysłowo, takich jak butelki i szklanki do picia, jest wykonana z tego materiału.
Ten rodzaj szkła jest również nazywany „miękkim szkłem”, ponieważ nie jest tak twardy jak szkło ołowiowe. Szkło sodowo-wapniowe nie jest przeznaczone do szczególnie dużej nośności, ma następujące właściwości:
- kruchy
- wrażliwy na silne wahania temperatury
- pęka po szybkim podgrzaniu
- przeświecający
- gładka powierzchnia: łatwa do czyszczenia
- stosunkowo proste i niedrogie w produkcji
- „Miękkie szkło”
Rodzaje szkła. Szkło borokrzemianowe
Szkło borokrzemianowe ma również wysoką zawartość dwutlenku krzemu do 80%. Zawiera również około 10% trójtlenku boru i trochę tlenku sodu, glinu i potasu. Ten skład sprawia, że szkło borokrzemianowe jest stosunkowo niewrażliwe na różne wpływy zewnętrzne.
- odporny na wahania temperatury
- niewrażliwy na wiele substancji chemicznych
- może być stosowany w przemyśle chemicznym
- można używać jako opakowania leków
- Mogą być używane w gospodarstwie domowym jako naczynia żaroodporne i przybory do pieczenia
Jak właściwie powstaje szkło? W trzeciej części tej serii zajmiemy się tym pytaniem.
PORADY I WSKAZÓWKI
Stara sztuczka, ale jeszcze nie wszędzie znana: jeśli chcesz wlać gorący płyn do szklanki, najlepiej najpierw włożyć do niej metalową łyżkę. Łyżeczka rozprasza ciepło i zapobiega pękaniu szklanki.