Jakie są rodzaje szkła?

szkło

Rodzaje szkła. Szkło można klasyfikować na różne sposoby: ze względu na jego kształt zewnętrzny, właściwości i skład chemiczny. W pierwszej części naszej serii dokonaliśmy już podziału na szkła krzemianowe, metalowe i plastikowe. Przyjrzyjmy się teraz różnym typom „prawdziwego” szkła, a mianowicie szkiełkom na bazie krzemianu.

Przegląd rodzajów szkła krzemianowego

W szkle „prawdziwym” głównym składnikiem jest dwutlenek krzemu w postaci stopionego i ponownie zestalonego piasku kwarcowego. Następujące rodzaje szkła stanowią 90% wszystkich szkieł krzemianowych:

  • Szkło ołowiowe
  • Szklanka wody z cytryną
  • Szkło borokrzemianowe

Pozostały procent to specjalne okulary dla nauki i techniki, na przykład okulary optyczne do mikroskopów lub ceramika szklana. Ponieważ dotyczy to bardzo specjalnych składników, nie będziemy szczegółowo omawiać tych specjalnych form.

Rodzaje szkła. Ołowiane szkło

Szkło ołowiowe składa się w ponad 50% z podstawowego materiału, dwutlenku krzemu i ma wysoki udział tlenku ołowiu (ponad 18%). Innym ważnym składnikiem są tlenki alkaliczne zawierające do 15% i kilka innych tlenków.

Cięte szkło ołowiowe nazywa się kryształem ołowiowym. Szkło ołowiowe zawierające mniej niż 18% tlenku ołowiu nazywane jest szkłem kryształowym i jest uważane za szczególnie szlachetne. Szkło kryształowe jest niezwykle przejrzyste i idealnie nadaje się do drobnego mielenia. Specjalne właściwości szkła ołowiowego:

  • bezbarwny przezroczysty
  • łatwe do szlifowania / możliwe dokładne szlifowanie
  • pozostaje krystalicznie czysty nawet w grubych warstwach
  • wysoki współczynnik załamania światła
  • silny połysk
  • melodyjny dźwięk podczas stukania okularów
  • stosunkowo duża waga
  • „Szkło hartowane”

Rodzaje szkła. Szkło sodowo-wapniowe

Szklane drapacze chmur

Szkło sodowo-wapniowe zawiera ponad 70% tlenku krzemu oraz wapno i sodę. Barwniki i inne dodatki stanowią bardzo małą część całej substancji. Większość szklanek produkowanych przemysłowo, takich jak butelki i szklanki do picia, jest wykonana z tego materiału.

Ten rodzaj szkła jest również nazywany „miękkim szkłem”, ponieważ nie jest tak twardy jak szkło ołowiowe. Szkło sodowo-wapniowe nie jest przeznaczone do szczególnie dużej nośności, ma następujące właściwości:

  • kruchy
  • wrażliwy na silne wahania temperatury
  • pęka po szybkim podgrzaniu
  • przeświecający
  • gładka powierzchnia: łatwa do czyszczenia
  • stosunkowo proste i niedrogie w produkcji
  • „Miękkie szkło”

Rodzaje szkła. Szkło borokrzemianowe

Szkło borokrzemianowe ma również wysoką zawartość dwutlenku krzemu do 80%. Zawiera również około 10% trójtlenku boru i trochę tlenku sodu, glinu i potasu. Ten skład sprawia, że ​​szkło borokrzemianowe jest stosunkowo niewrażliwe na różne wpływy zewnętrzne.

  • odporny na wahania temperatury
  • niewrażliwy na wiele substancji chemicznych
  • może być stosowany w przemyśle chemicznym
  • można używać jako opakowania leków
  • Mogą być używane w gospodarstwie domowym jako naczynia żaroodporne i przybory do pieczenia

Jak właściwie powstaje szkło? W trzeciej części tej serii zajmiemy się tym pytaniem.

PORADY I WSKAZÓWKI

Stara sztuczka, ale jeszcze nie wszędzie znana: jeśli chcesz wlać gorący płyn do szklanki, najlepiej najpierw włożyć do niej metalową łyżkę. Łyżeczka rozprasza ciepło i zapobiega pękaniu szklanki.